Real Homes Transformations: An Award-Winning Unit with Peranakan and Industrial Influences

10 August 2021

Project by Amanda Pang
Cost: $75,000

Working with small spaces is a design brief that designer Amanda Pang is all too familiar with. For this 700sqft Condominium unit, it was transformed into an eclectic and industrial themed home with a touch of Peranakan features. Combining the homeowner’s love for blue and white and love for music, this living space was created with an outstanding amount of amenities and storage despite its size. 

Before – Living Room

After – Living Room

The customized metal grille design was implemented in both the living room and master bedroom as a decorative focal point and to visually connect the social space and the private space.

“One of the bedrooms was converted into an entertainment room, sort of like a chill-out area since the homeowner enjoys hosting and having friends over for a game of mahjong or poker,” Amanda explained. “Custom carpentry such as a pull-out bench was added so guests can sit when needed, and hidden beneath the walls is also a lot of smart storage.”

Hidden storage can be found throughout the sitting areas and beneath the raised platform in the entertainment area. “One purpose of creating the hidden cove light beneath the platform is to make the small space look elongated,” she said. 

Before – Master Bedroom

After – Master Bedroom

The space in the master bedroom was also maximised by hacking the wall between the bedroom and living room. This allowed for a floor to ceiling wardrobe where custom storage compartments were built. The bedframe was customised as well to provide ample storage space. 

Before & After – Kitchen

In the kitchen, vintage ventilation blocks, patterned tiles and brass-finished pendant lights with scallop details were used to accentuate the Peranakan style influences.

Before & After – Bathroom

“Since the homeowner likes the blue and white colour scheme very much, this was created in the bathroom as well,” Amanda said. “As she only wanted touches of Peranakan here and there, the wall was designed with Peranakan-inspired tiles and the floor of cement-like tiles in a neutral tone.”

 

To see more of Amanda’s work, visit her profile at The Happitat. 

 

empty-user-icon

Thank you for submitting your information.